Bestuur en governance
Currence is een zelfstandige organisatie die eigenaar is van de collectieve nationale betaalproducten. Daarom stelt zij regels op voor het gebruik van deze producten, certificeert zij marktpartijen (banken en toeleveranciers), waarna deze partijen een licentie- en/of certificaatovereenkomst met Currence sluiten.
Currence is een zelfstandige organisatie die eigenaar is van de collectieve nationale betaalproducten. Daarom stelt zij regels op voor het gebruik van deze producten, certificeert zij marktpartijen (banken en toeleveranciers), waarna deze partijen een licentie- en/of certificaatovereenkomst met Currence sluiten. Zij houdt toezicht op de naleving van de regels voor de producten. Belangrijk hierbij is dat Currence een onafhankelijke rol heeft en zorg draagt voor een gelijk speelveld voor alle partijen die een rol (willen) spelen in het betalingsverkeer met de Currence-producten.
Directie en Raad van Commissarissen hebben de governance van Currence getoetst aan de Nederlandse Corporate Governance Code (de ‘Code Tabaksblat’). Hoewel deze code niet op haar van toepassing is omdat Currence geen beursgenoteerde onderneming is, volgt Currence de principes en ‘best practice’ bepalingen in overwegende mate.
De doelstelling van de organisatie om marktwerking te faciliteren weerspiegelt zich in de governancestructuur. De governance van Currence heeft zes pijlers; waarvan er vijf statutair zijn vastgelegd. Elk van die pijlers heeft duidelijk afgebakende bevoegdheden en taken: De belangrijkste bevoegdheid van de (1) Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) betreft de goedkeuring van de uitgangspunten van het strategisch beleid. Andere bevoegdheden zijn onder meer de vaststelling van de jaarrekening, de wijziging van de statuten en de uitgifte van aandelen. In uitzonderlijke gevallen heeft de AvA een specifieke bevoegdheid bij wijziging van bestaande producten als die wijziging ingrijpende veranderingen in de infrastructuur van het betalingsverkeer tot gevolg heeft. Het stemrecht van de aandeelhouders is gebaseerd op de aandeelverhoudingen en de besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen.
De (2) Raad van Commissarissen (RvC) houdt toezicht op het door de Directie gevoerde beleid en de algemene gang van zaken. Daarnaast heeft de RvC een adviserende functie. De Raad keurt onder andere het jaarlijkse ondernemingsplan goed. De RvC functioneert altijd in het belang van de onderneming en alle belanghebbenden. In de RvC heeft elke commissaris één stem. Alle besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen.
Thans bestaat de Raad uit twee leden en is geen van de leden gelieerd aan aandeelhouders, licentie- of certificaathouders. De commissarissen worden benoemd door de AvA voor een periode van vier jaar en kunnen twee maal worden herbenoemd.
De Raad van Commissarissen is sinds mei 2021 als volgt samengesteld:
- Vincent van den Boogert (1969), voorzitter
De heer Van den Boogert was tot 2020 CEO van ING Nederland en is nu onder meer senior advisor bij de Boston Consulting Group. De heer Van den Boogert is benoemd in 2021 en periodiek aftredend in 2025. - Sjors Kruiper (1959)
De heer Kruiper is CFO van de Royal Fruitmasters Group. De heer Kruiper is benoemd in 2011, herbenoemd in 2015 en periodiek aftredend in 2023.
In zijn vergadering van 19 juni 2006 heeft de RvC na overleg met de Directie een Profielschets vastgesteld. De profielschets bevat algemene en bijzondere criteria aan de hand waarvan (nieuwe) leden worden aangezocht c.q. benoemd. De profielschets zal periodiek worden geëvalueerd.
De RvC heeft in zijn vergadering van 28 november 2014 het Reglement Raad van Commissarissen Currence aangepast. Het reglement geeft in aanvulling op het bepaalde in de wet en statuten regels met betrekking tot aangelegenheden van de Raad.
De (3) Directie opereert objectief, zelfstandig en onafhankelijk om marktwerking te kunnen faciliteren. De Directie is verantwoordelijk en zelfstandig bevoegd voor het contracteren van licentie- en certificaathouders, het houden van toezicht op de naleving van de regelgeving door deze deelnemers en het eventueel opleggen van sancties bij niet naleving of overtreding. Tevens is zij zelfstandig bevoegd voor het beleid waaronder het vaststellen van de regelgeving (Rules & Regulations; R&R) en de overige licentievoorwaarden, waaronder de tarieven. Voordat definitieve besluitvorming over de R&R plaats vindt, worden marktpartijen over de voorgenomen wijziging geconsulteerd. Immers, deze kunnen gevolgen hebben voor de infrastructuur van het betalingsverkeer en voor hun bedrijf.
De Directie wordt gevoerd door Daniel van Delft en Eelco Laddé.
De (4) Advisory Board is het inspraakorgaan voor de licentie- en certificaathouders van Currence. Voor een veilig en efficiënt betalingsverkeer hecht Currence zeer aan inspraak bij zaken die van gemeenschappelijk belang zijn. Commerciële zaken en mededingingsrechtelijk relevante onderwerpen zijn hiervan uitgezonderd. De Advisory Board vormt een afspiegeling van de afnemers van Currence. De Advisory Board fungeert als adviesorgaan en voorziet de Directie van Currence gevraagd en ongevraagd van advies. De Directie geeft zich doorgaans goed rekenschap van deze adviezen, maar is niet verplicht ze te volgen. Aan de Advisory Board worden onder meer voorgenomen besluiten voor wijzigingen in en acceptatie van nieuwe R&R’s voor advies voorgelegd. Met de Advisory Board wordt periodiek overleg gevoerd.
Het Nederlands Arbitrage Instituut benoemt een onafhankelijk (5) College van Beroep waar partijen tegen een uitspraak of sanctie van Currence in verweer kunnen gaan. Daarmee is de onafhankelijkheid van Currence extra verzekerd.
In aanvulling op de arbitrageregeling beschikt Currence over een klachtenregeling voor klachten van licentie- en certificaathouders en derden die niet onder deze arbitrageregeling vallen. Door middel van deze klachtenregeling streeft Currence er naar een oplossing voor de klacht te bieden.